21 grudnia 2013
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1 jajko
Farsz:
1kg kiszonej kapusty
2 cebule
garść suszonych grzybów
sól, pieprz
jajko do smarowania pasztecików
Sposób przygotowania:
1.Kapustę ugotować do miękkości.
2.Grzyby odgotować.
3.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć.
4.Kapustę i grzyby drobno pokroić, dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
5. Drożdże rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku. Dodać sól oraz cukier.
6. Wbić jajko.
7. Dodawać na zmianę mąkę i masło.
8. Wszystkie składniki połączyć, przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia.
9.Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na długie paski o szerokości 10-15 cm. Na środku ułożyć farsz. Zwinąć w rurkę i pokroić na paszteciki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem.
10.Piec w temp. 190 st. C do zrumienienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz