21 grudnia 2013

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami


Składniki: 

Ciasto:

1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1 jajko

Farsz:

1kg kiszonej kapusty
2 cebule
garść suszonych grzybów
sól, pieprz

jajko do smarowania pasztecików

Sposób przygotowania:

1.Kapustę ugotować do miękkości.
2.Grzyby odgotować.
3.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć.
4.Kapustę i grzyby drobno pokroić, dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
5. Drożdże rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku. Dodać sól oraz cukier.
6. Wbić jajko.
7. Dodawać na zmianę mąkę i masło.
8. Wszystkie składniki połączyć, przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia.
9.Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na długie paski o szerokości 10-15 cm. Na środku ułożyć farsz. Zwinąć w rurkę i pokroić na paszteciki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem.
10.Piec w temp. 190 st. C do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz