7 kwietnia 2014

Klops z jajkiem


Składniki:

500g mięsa mielonego
1 cebula
1 kajzerka
sól, pieprz, czerwona papryka (słodka)
5 jajek
1 łyżeczka maspolanki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć i zmielić. Cebulę i bułkę dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wymieszać.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. 
3. Mięso rozłożyć na prostokątny placek. Ułożyć jajka ugotowane na twardo.

4. Jajka owinąć mięsem, posypać maspolanką i całość owinąć folią aluminiową dokładnie ściskając. Ułożyć w formie do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st C, a następnie rozciąć folię i zapiec.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz