3 lipca 2014

Jagodzianki


Składniki :

1,5 szklanki mleka
1/2 kostki drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1/2 kostki masła
50-60 dag mąki

ok. 1 litr jagód

1 żółtko + 1 łyżka oleju do smarowania jagodzianek

3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wrzącej wody lub mleka

Sposób przygotowania:

1. Mleko nagrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące ).
2. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże i cukier.
3. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
4. Do mleka wbić jajka, dodawać stopniowo mąkę mieszając ręką i pozbywając się grudek.
5. Do ciasta dodawać powoli rozpuszczone masło.
6. Gdy już wszystkie składniki będą dokładnie połączone, całość posypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok 1-1,5h).
7. Na stolnicę obsypaną mąkę wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na cienki placek i wykroić kwadraty o wymiarach ok. 10x10. Na środek nałożyć jagody. Ciasto złożyć na pół sklejając dokładnie boki ( po sklejeniu warto zawinąć po ok. 1/2 cm ciasta pod spód ).
8. Jagodzianki naciąć na górnej części. Przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, posmarować rozbełtanym żółtkiem z olejem.
9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C do uzyskania złotego koloru.
10. Upieczone jagodzianki odstawić do wystygnięcia. Polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz