26 lipca 2014

Knedle ze śliwkami


Składniki:

2kg ziemniaków (najlepiej "starych" , ale młode również się nadają)
mąka pszenna (1/4 objętości ziemniaków)
1 jajko
śliwki
mąka do formowania knedli
kwaśna śmietana i cukier do podania

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę.
3. Do ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę. Połączyć ze sobą.
4. Pozbawione pestek śliwki obtoczyć masą ziemniaczaną. (W zależności od wielkości śliwek do 1 knedli użyć połowy śliwki lub całą).
5. Przygotowane knedle ( warto obtoczyć delikatnie w mące żeby się nie przyklejały) ugotować we wrzącej wodzie.
6.Knedle podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany posypane cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz