11 sierpnia 2015
Kopiec kreta z bananami
Składniki:
Ciasto:
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
3/4 szklani cukru pudru
3/4 kostki miękkiego masła
200 g mąki
3 łyżki kakao
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
4 banany
500 ml słodkiej śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzona)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać po 1 żółtku.
2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
3. Do utartego masła z cukrem i żółtkami dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Dodać startą czekoladę.
4. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie łyżką w ciasto.
5. Przygotowane ciasto wylać na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę. Piec w 180 st. C do tzw. "suchego patyczka" .
6. Upieczone ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na 2 części. Jedną część drobno pokruszyć (najlepiej robi się to widelcem).
7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Wystudzić.
8. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, startą czekoladę oraz tężejącą żelatynę.
9. Na niepokruszoną cześć ciasta wyłożyć ok. 3 czubatych łyżek śmietany, następnie banany (można skropić cytryną przed położeniem), resztę śmietany jednocześnie formując kopiec, a na koniec obsypać pokruszonym ciastem.
10. Gotowe ciasto wstawić do lodówki i dokładnie schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz