11 maja 2013

Chleb z kiszoną kapustą


Składniki:

500 g mąki pszennej ( lub 400 g mąki pszennej i 100 g mąki razowej)
1/2 kostki świeżych drożdży
350 ml wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżki cukru
250 g kiszonej kapusty
1 żółtko

Sposób przygotowania:

1. Kiszoną kapustę odsączyć z nadmiaru soku. Drobno pokroić.
2. Wodę podgrzać (ma być ciepła ale nie gorąca) i rozpuścić w niej drożdże.
3. Mąkę przesiać do dużej miski.Dodać przyprawy,oliwę, kapustę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać.
4. Posypać niewielką ilością mąki, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.

5.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia rynienki i odstawić na ok. 20 min.
6. Po upływie 20 min. posmarować roztrzepanym żółtkiem.
7. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.
8. Upieczony chleb wyjąć z rynienki, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz