Składniki:
1,5 szklanki mleka
1/4 kostki świeżych drożdży
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
10 łyżek mąki
1 jajko
kwaśna śmietana ( lub jogurt naturalny)
1 szklanka malin ( użyłam malin ze słoika)
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące).
2. W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Dodać olej, cukier, jajko oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 min. do podrośnięcia.
3. Usmażyć racuchy na rozgrzanym oleju i pozostawić przez chwilę na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Racuchy ułożyć na talerzu. Nałożyć śmietanę. Maliny rozgnieść widelcem i ułożyć na racuchach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz