20 maja 2013

Racuchy z malinami i śmietaną


Składniki:

1,5 szklanki mleka
1/4 kostki świeżych drożdży
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
10 łyżek mąki
1 jajko
kwaśna śmietana ( lub jogurt naturalny)
1 szklanka malin ( użyłam malin ze słoika)

Sposób przygotowania:

1. Mleko podgrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące).
2. W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Dodać olej, cukier, jajko oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 min. do podrośnięcia.

3. Usmażyć racuchy na rozgrzanym oleju i pozostawić przez chwilę na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

4. Racuchy ułożyć na talerzu. Nałożyć śmietanę. Maliny rozgnieść widelcem i ułożyć na racuchach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz