5 maja 2013

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym



Składniki:
  
1 opakowanie makaronu spaghetti   
 
Klopsiki:
 
500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego)
1 jajko
1 kajzerka
sól, pieprz
delikat do mięs
1 cebula

Sos:

6 pomidorów
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki.
2. Bułkę i cebulę zmielić. Dodać do mięsa. Wbić jajko. Doprawić i dobrze wymieszać.
3. Uformować niewielkie klopsiki i obtoczyć w mące.
4.Uformowane klopsiki usmażyć.
5.Pomidory umyć i wyciąć z nich szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia. Dodać cukier, koncentrat, świeże posiekane zioła, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos.
6.Zmiksowany sos przelać do garnka. Gotować do momentu zredukowania płynu. Dodać klopsiki i dusić kilka minut.
7.Ugotować makaron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz