24 czerwca 2013

Botwinka




Składniki

1 mięsna kość od schabu
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
5 ziemniaków
3-4 buraki ( ugotowane obrane i starte na dużych oczkach tarki)
1 pęczek botwinki
1/2 pęczka kopru
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 duża gałązka lubczyku
2 kostki rosołowe lub warzywne
2 łyżki octu
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

 1. Zagotować 4 litry wody. Do gotującej się wody wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz umytą kość, a także liść laurowy, ziele angielskie i kostki.
2. Po ok. 15-20 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. Botwinkę oraz koper dokładnie umyć i pokroić.


4. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę.
5. Całość gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz octem. Dodać koper.
6. W małej misce szybko wymieszać śmietanę z niewielką ilością zupy. Wlać do garnka szybko mieszając. Gotować jeszcze przez ok.2-3 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz