Składniki:
1 duży brokuł
1 opak. kaszy kuskus
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
1 ogórek szklarniowy
1 garść świeżej natki pietruszki
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
4-5 łyżek majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Brokuł podzielić na mniejsze części, dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia.
2. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w taki sposób aby był ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
3. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić, paprykę dokładnie umyć i pokroić, natkę drobno posiekać.
4. Mięso pokroić w sporą kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
5. Ostygniętą kaszę połączyć z warzywami.
6. Dodać podsmażone mięso.7. Ostygnięty brokuł pokroić na mniejsze cząstki.
8. Dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
(Należy pamiętać aby składniki nie były ciepłe, ponieważ wchłoną majonez a sałatka będzie sucha.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz