21 czerwca 2013

Bigos z młodej kapusty


Składniki:

1 duża młoda kapusta
2 marchewki
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka szczypioru z dymki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 gałązki lubczyku
2 kostki rosołowe (lub warzywne)
2 długie laski kiełbasy
90g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kapustę przekroić na ćwiartki i pokroić. Zalać 1,5-2 l wody i gotować na wolnym ogniu.

2. Marchewkę obrać, zetrzeć na na grubych oczkach tarki i dodać do kapusty.
3. Gdy kapusta będzie na wpół miękka dodać drobno pokrojony koper, pietruszkę, szczypior, lubczyk oraz kostki rosołowe.
4. Kiełbasę przekroić na pół i pokroić a następnie usmażyć na patelni. Usmażoną kiełbasę dodać do kapusty.
5. Całość gotować do miękkości kapusty. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem.Gotować jeszcze przez ok. 5-7 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz