17 czerwca 2013
Ciasto przekładane truskawkami w galaretce
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 gotowa polewa czekoladowa ( lub domowej roboty )
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia.
2. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół.
3. Przygotować galaretki wg przepisu podanego na opakowaniu.
4. Truskawki obrać i umyć. Pokroić na połówki.
5. Na pierwszą część ciasta wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.
6. Ciasto schłodzić w lodówce przez 10-15 min. a następnie wyciągnąć z lodówki i przykryć drugą częścią ciasta.
7. Przygotować polewę wg przepisu podanego na opakowaniu lub przygotować domową.
8. Gotową polewę wyłożyć na ciasto a następnie schłodzić je przez ok. 2 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz