12 czerwca 2013

Zrazy wieprzowe


Składniki:

5 kawałków schabu
2 ogórki kiszone
1/2 cebuli
sól, pieprz
mąka do obtoczenia + 1 łyżka do zagęszczenia sosu
1 kostka rosołowa
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Kotlety roztłuc i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
 2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach.
3. Mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
4. Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć. Zdjąć wykałaczki i przełożyć do garnka wraz z tłuszczem, zalać wodą do poziomu 2-3 cm nad mięsem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kostkę rosołową.

5. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa ( w razie potrzeby dolać wody).
6. W miseczce rozrobić łyżkę mąki z ok. 1/2 szklanki wody tak aby nie było grudek i szybko mieszając dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut.

( Zrazy podałam z kaszą gryczaną oraz surówką z młodej kapusty )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz