10 lipca 2013

Kompoty z letnich owoców


Składniki: 

owoce ( w moim przypadku czerwona porzeczka i agrest)
2 łyżki cukru na 1 słoik 500ml
woda

Sposób przygotowania:

1. Owoce dokładnie umyć i oddzielić od gałązek.
2. Napełnić słoiki ( porzeczka do 1/3 wysokości, agrest 3/4 wysokości słoika) i zasypać cukrem.

3. Zalać wodą prawie do pełna.
4. W garnku rozłożyć ścierkę kuchenną, ustawić słoiki, zalać zimną wodą do połowy wysokości i gotować kompoty 5 min. on zagotowania.
5. Zagotowane wyciągnąć, dokręcić i ustawić nakrętką do dołu pod grubym ręcznikiem/kocem na całą dobę. Przechowywać w zimnym, ciemnym pomieszczeniu.





( Tak przygotowany agrest idealnie nadaje się do różnych ciast, m.in. pleśniaka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz