6 stycznia 2014
Drożdżowa rolada z dżemem z jagód kamczackich
Składniki:
1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 jajko
1/2 kostki masła
1,5 szklanki mąki
1 słoik dżemu z jagód kamczackich (w moim przypadku własnej roboty)
1 jajko do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Mleko nagrzać. Rozpuścić w nim pokruszone drożdże.
2. Dodać cukier i sól. Wbić jajko i szybko rozmieszać.
3. Dodawać stopniowo mąkę na przemian z masłem dokładnie mieszając. (W razie potrzeby dodać więcej mąki, ciasto nie powinno przyklejać się do miski). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozkładać stopniowo dżem i zawijać w roladę.
5. Ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz