12 stycznia 2014
Eklerki z budyniem
Składniki:
1 szklanka wody
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
3 jajka
2 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuścić w wodzie. Do gotującego masła z wodą dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu połączenia składników ( ciasto ma odchodzić od ścianek garnka). Ściągnąć z gazu i odstawić do ostygnięcia.
2. Do ostygniętego ciasta dodawać po jednym jajku i wszystko połączyć.
3. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
4. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia ułożyć eklerki za pomocą łyżki lub szprycy pamiętając o zachowaniu odległości między nimi.
5. Piec przez 25 min. pamiętając o tym, że nie wolno otwierać piekarnika !
6. Przygotować budyń.
7. Eklerki rozciąć, nadziać budyniem i posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz