21 maja 2014

Łazanki


Składniki:

1 młoda kapusta
3 marchewki
1 pęczek szczypioru, pietruszki, kopru
2 gałązki lubczyku
1/2 kg kiełbasy śląskiej
20 dag boczku wędzonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 kostka warzywna
sól, pieprz, ziarenko smaku

Kluski:

1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki soli
ciepła woda (ok 1-1,5 szklanki)

Sposób przygotowania:

1. Kapustę pokroić. Przełożyć do garnka i zalać wodą (ok.1,5 litra).
2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty.
3. Szczypior, pietruszkę i koper drobno pokroić i przełożyć do garnka. Gotować i co jakiś czas przemieszać.
4. Kiełbasę i boczek pokroić. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do kapusty.
5.Dodać kostkę warzywną.
6.Gdy kapusta już będzie miękka dodać rozrobiony w niewielkiej ilości koncentrat i doprawić solą, pieprzem oraz ziarenkiem smaku. Gotować jeszcze przez ok. 5 min.
7.Z podanych składników wyrobić ciasto na kluski.
8.Ciasto rozwałkować i pokroić. Kluski ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
9. Ugotowane kluski wymieszać z kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz