18 maja 2014

Snickers


Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
3 jajka
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

25 dag orzechów włoskich
1/2 kostki masła
5 łyżek cukru
2 łyżki płynnego miodu

Masa budyniowa:

2 opakowania budyniu śmietankowego
3 szklanki mleka
50g cukru
3/4 kostki masła

Sposób przygotowania: 

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części i rozłożyć na prostokątnych formach wyścielonych papierem do pieczenia.
2. Pierwszą część upiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C. (ok.25 min.)
3. Przygotować masę orzechową. Masło roztopić w garnku z cukrem oraz miodem. Dodać podzielone na mniejsze kawałki orzechy i przesmażyć szybko mieszając. ( ok. 3-4 min. od rozpuszczenia masła ). Gotową masę wylać na drugą część ciasta i upiec w tej samej temperaturze co pierwszą część. ( Masa nie musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują" i rozmieszczają się na całą powierzchnię ciasta)
4. Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia. Na blachę położyć pierwszą część bez orzechów.
5. Przygotować masę budyniową. Mleko zagrzać w garnku. W misce rozmieszać budyń  i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy budyń zacznie gęstnieć dodać masło i cały czas mieszając gotować do momentu zgęstnienia masy. Wylać na pierwszą część ciasta i przykryć ciastem z masą orzechową. Odstawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz