11 maja 2014
Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki:
Krokiety:
1,5kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
jajka i bułka tarta do obtoczenia
Sos pieczarkowy:
30dag pieczarek
1/2 cebuli
1/2 kostki warzywnej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziarenka smaku
1 łyżka mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę i doprawić solą oraz pieprzem. Uformować krokiety, obtoczyć w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor.
2. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Szybko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min.
4. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać do pieczarek szybko mieszając.
5. Sos doprawić solą, pieprzem oraz ziarenkiem smaku. Gotować 2-3 min.
6. Usmażone krokiety wyłożyć na talerz i polać sosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne danie,uwielbiam krokiety ziemniaczane i sosik :)
OdpowiedzUsuńJa też takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, ja obserwuję bloga :)