14 czerwca 2014

Truskawki w galaretce na biszkopcie


Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki

1,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe + 3 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania:

1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek.
2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną.
3. Piec w temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " )
4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
5. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody.
6. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ostygnięty biszkopt.
7. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na truskawki. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz