12 lipca 2014
Kurczak na marchewce
Składniki:
5-6 udek kurczaka
3 większe marchewki
1/2 kostki masła
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
suszone zioła ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obrać, umyć, pokroić w talarki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Wyłożyć na marchewkę. Posypać ziołami.
3. Na przyprawionego kurczaka położyć kawałki masła.
4. Żaroodporne naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (opcja "góra-dół" ). Piec do miękkości mięsa (40-60 min.), a następnie ściągnąć przykrywkę naczynia, mięso polać powstałym sosem i ponownie wstawić do piekarnika (opcja "góra") aby skórka się zapiekła (15-20 min.).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz