12 lipca 2014

Kurczak na marchewce


Składniki:

5-6 udek kurczaka
3 większe marchewki
1/2 kostki masła
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
suszone zioła ( opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obrać, umyć, pokroić w talarki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Wyłożyć na marchewkę. Posypać ziołami.
3. Na przyprawionego kurczaka położyć kawałki masła.
4. Żaroodporne naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (opcja  "góra-dół" ). Piec do miękkości mięsa (40-60 min.), a następnie ściągnąć przykrywkę naczynia, mięso polać powstałym sosem i ponownie wstawić do piekarnika (opcja "góra") aby skórka się zapiekła (15-20 min.).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz