8 sierpnia 2014
Domowa pizza gyros
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki ciepłego mleka
1/2 kostki drożdży
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli, cukru i pieprzu
2 szklanki mąki (+/-)
Sos:
0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów
garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki)
sól, pieprz, cukier
Dodatki:
30 dag pieczarek
1 cebula
50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.)
przyprawa do gyrosa
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
30dag żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie połączyć, posypać delikatnie mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Bazylię pokroić. Pomidory i bazylię zmiksować. Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
3. Mięso pokroić, doprawić przyprawą do gyros i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Szybko posmażyć.
5. Paprykę pokroić w dowolny sposób.
6. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże).
9. Na ciasto dodać : sos, pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, mięso. Całość posypać startym serem.
10. Piec w temperaturze 200 st. C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz