15 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków z czerwoną papryką


Składniki:

3kg ogórków gruntowych
3 marchewki
4 czerwone papryki
3 cebule
5 ząbków czosnku

Zalewa:

2 szklanki octu ( 10% )
4 szklanki wody
10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki soli
1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Ogórki umyć i pokroić w plasterki ( nie obierać ).
2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie paski.
4. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki.
5. Czosnek przecisnąć przez praskę.
6. Podane składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewę dodać do warzyw, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 godziny.
7. Po upływie 2 godzin ponownie dokładnie wymieszać i napełnić przygotowane słoiki ( w moim przypadku 'od dżemu' - wyszły 22 słoiczki ). Do każdego słoiczka wlać pozostałą zalewę.
8. Napełnione słoiczki zakręcić i pasteryzować przez 10 minut. Wyciągnąć, dokręcić i ustawiać na ręczniku nakrętką do dołu. Przykryć i zostawić na kilka godzin.
9. Przechowywać w zimnym, ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz