31 października 2014

Sałatka gyros II


Składniki:


1 duża podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1/3 łyżeczki vegety
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag )
1/2 łyżeczki  vegety
1 ogórek szklarniowy
3 ogórki konserwowe
2 papryki czerwone
1 puszka kukurydzy
2 cebule czerwone

Majonez, ketchup

2 pomidory
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:


1. Mięso pokroić na sporą kostkę. Z oliwy i przypraw zrobić marynatę, dodać do mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć na złoty kolor.Odstawić do wystygnięcia.
2. Kapustę przekroić na ćwiartki i cieniutko pokroić. Dodać 1/2 łyżeczki vegety i wymieszać.
3. Na dno naczynia wyłożyć kolejno:
  • 1/3 przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem
  • usmażone mięso
  • pokrojoną w pióra cebulę
  • 1/3 przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem
  • pokrojone w półplasterki ogórki
  • pokrojoną w kostkę lub paski paprykę
  • 1/3 przyprawionej kapusty
  • pokrojone pomidory przyprawione świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sałatkę przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz