10 listopada 2014
Pieczeń wieprzowa
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego ( szynka/łopatka/karkówka )
Marynata:
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka maspolanki
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm plastry.
2. Z podanych składników przygotować marynatę.
3. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
4. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (opcja termoobieg)
5. Zamarynowane plastry mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i zapiec w tej samej temperaturze ( opcja góra ).
Pieczeń podałam z kaszą pęczak oraz z buraczkami na ciepło
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz