14 listopada 2014

Pikantna fasolka po bretońsku


Składniki:

1 opak. białej fasoli ( 500g )

0,5 kg mięsa wieprzowego (szynka/łopatka)
3 laski kiełbasy (np. śląska )

3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 selera

1 kostka rosołowa
1 płaska łyżka majeranku
szczypta pieprzu cayenne
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 2 czubatych łyżeczek)
sól
2 gałązki lubczyku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki + 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Fasolę namoczyć w wodzie w taki sposób aby wody było ok 15-20 cm nad fasolą. (najlepiej na całą noc).
2.Przygotowaną fasolę przełożyć do garnka wraz z mięsem, zalać wodą i gotować do momentu aż fasola będzie wpół miękka.
3.Do fasoli dodać pokrojoną w plastry marchewkę, seler oraz korzeń pietruszki, a także kostkę rosołową, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie.
4.Kiełbasę pokroić w dowolny sposób, podsmażyć na patelni.
5. Gdy fasola będzie miękka dodać kiełbasę oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać.
6. Doprawić solą, pieprzem oraz dodać majeranek.
7. Dodać rozmieszaną mąkę w wodzie i gotować przez kolejne kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz