21 listopada 2014
Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek pora (ok. 10-15 cm białej części)
1 mały kawałek selera
2 litry wody
1 kostka rosołowa
1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 puszka zielonego groszku (można zastąpić np.mrożonym)
1 łyżka mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pierś ugotować z warzywami do miękkości. Dodać kostkę rosołową.
2.Gdy mięso już jest miękkie, wyciągnąć z wywaru i widelcem podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa wyciągnąć, a kurczaka i marchewkę ponownie przełożyć do wywaru.
3. W miseczce rozrobić mąkę i śmietanę z połową szklanki wody. Dodać do wywaru dokładnie mieszając.
4. Dodać masło, posiekany koperek i groszek (jeżeli jest mrożony należy dodać go wcześniej). Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez kolejne 3-4 minuty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Taka potrawka kojarzy mi się bardzo z rodzinnymi obiadami :)
OdpowiedzUsuńooo tak :) Ta potrawka świetnie nadaje się na rodzinny obiad jako dodatek do ziemniaków, a także ryżu.
UsuńCo prawda siostra kręciła nosem na groszek, ale reszcie domowników smakowało ;)