29 listopada 2014

Drożdżowe rogale z powidłami śliwkowymi


Składniki:

Zaczyn:

2 szklanki mleka
1/2 kostki świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki mąki

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 czubata łyżka masła
powidła śliwkowe


Sposób przygotowania:

1. Mleko podgrzać, ale nie zagotować. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże, dodać pozostałe składniki na zaczyn, wymieszać i odstawić na ok. 10-15 minut.
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier, wbić jajka. Całość połączyć z zaczynem. Dodać rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 1-1,5 cm. Za pomocą talerza obiadowego wykroić koło, przekroić na 4 części. Na najszerszy brzeg każdej ćwiartki nałożyć powidła i zwinąć rogaliki. Gotowe przełożyć na wyścieloną papierem lub natłuszczoną blachę. Odstawić na kolejne 15 min. Po wyrośnięciu rogaliki można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.
4. Piec w temp. 190 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz