23 stycznia 2015
Jabłecznik a'la pleśniak
Składniki:
1,5 kg jabłek
3 szklanki mąki
5 jajek
4 łyżki + 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
dowolny barwnik spożywczy (opcjonalnie; użyłam pomarańczowego)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do dużej miski.
2. Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do mąki a białka wsadzić do lodówki.
3. Do mąki dodać 4 łyżki cukru, miękkie masło, proszek do pieczenia.
4. Ciasto zagnieść. 1/2 rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a pozostałą część wsadzić do zamrażalnika.
5. Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Wyłożyć na ciasto.
6. Białka ubić na sztywno. Dodać 1/2 szklanki cukru oraz budyń i opcjonalnie barwnik. Dokładnie połączyć i wyłożyć na jabłka.
7. Na masę z białek zetrzeć drugą część ciasta.
8. Piec w temp. 180 st. C początkowo opcja dół, a po ok. 25-30 min. opcja góra-dół.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz