27 stycznia 2015
Pieczarkowe pulpeciki w jasnym sosie
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
15 dag pieczarek + 10 dag do sosu
1 bułka
2 cebule
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 kostka rosołowa
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki
1 jajko
mąka do obtaczania
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego kopru (świeży lub mrożony)
Sposób przygotowania :
1. Do mięsa mielonego zmielić namoczoną i odciśniętą bułkę, odgotowane pieczarki, 1 cebulę, wbić jajko oraz doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki obtaczając w mące.
2. Przygotowane pulpeciki usmażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu po ok. 2 min. z dwóch stron.
3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z litrem wody. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe.
4. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać podsmażone pulpeciki, a także wcześniej podsmażone z cebulą pieczarki.
5. Po kilku minutach dodać rozmieszaną w niewielkiej ilości wody śmietanę i mąkę.
6. Całość doprawić solą i pieprzem. Dodać koper.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubie takie obiady...
OdpowiedzUsuńZeby tylko mial je kto dla mnie przygotowac!
:)
Gotowanie to sama przyjemność :D Oczywiście jak ktoś zrobi to lepiej smakuje ale samemu też można sprawdzić swój kulinarny talent :)
Usuń