4 stycznia 2015

Ogórkowa z koperkiem



Składniki:

2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 selera
300g mięsa wieprzowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 litry wody
1 słoik ogórków kiszonych
2 kostki rosołowe lub warzywne
4 ziemniaki
sól, pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki koperku (świeży lub mrożony)

Sposób przygotowania:

1. Do wody dodać obraną pietruszkę, seler oraz obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Dodać mięso, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie.
2. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki.
3. Dodać kostki rosołowe lub warzywne.
4.Gdy ziemniaki będą miękkie zupę doprawić solą oraz pieprzem.
5. Dodać śmietanę dosyć szybko mieszając oraz koperek. Gotować jeszcze 2-3 minuty.

2 komentarze: