30 kwietnia 2015

Bitki schabowe w ciemnym sosie


Składniki:

0,7 kg schabu
sól, pieprz, słodka czerwona papryka
olej do smażenia
1 kostka rosołowa/warzywna
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Schab pokroić w plastry, roztłuc i przedzielić na mniejsze kawałki.
2. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką.
3. Mięso usmażyć na czerwony kolor. Przełożyć do garnka (wraz z tłuszczem) i zalać wodą w taki sposób aby woda była 3-4cm nad mięsem (zamiast garnka można użyć głębokiej patelni).
4. Do mięsa dodać kostkę, liście laurowe i ziele angielskie.
5. Całość dusić do miękkości mięsa.
6. Gdy mięso będzie miękkie sos zaciągnąć mąką rozrobioną w zimnej wodzie.
7. Gotować jeszcze 3-5min. i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz