10 maja 2015

Pieczeń do chleba


Składniki:


1-1,5 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynka)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
2 łyżeczki maspolanki
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:


1. Mięso umyć i osuszyć.
2. Natrzeć papryką, solą, pieprzem i maspolanką. Odstawić na co najmniej 2h do lodówki.
3. Natarte przyprawami mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dnie którego dodać olej.
4. Przygotowane mięso piec pod przykryciem w 170 st. C (termoobieg) przez około 1,5h.
5. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia, zwiększyć temperaturę do 200 st. C (góra) i zapiec do momentu uzyskania złoto-czerwonego koloru.
6. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz