14 maja 2015
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
5 jaj
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
Krem:
1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe)
150g miękkiego masła
300 ml zimnego mleka
1 słoik powideł śliwkowych
15 winogron
1 kiwi
wiórka kokosowe
1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku. Miksować na małych obrotach. Do masy jajecznej wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C.
2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru.
3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki.
4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części.
5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu.
6. Drugą część ciasta również nasączyć od wewnętrznej strony i posmarować pozostałą częścią powideł. Położyć na pierwszą część.
7. Pozostałą część masy wyłożyć na tort zaczynając od boków a kończąc na wyrównywaniu masy na wierzchu.
8. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. ( Zrobiłam to za pomocą płaskiego noża)
9. Ciasto udekorować winogronami i kiwi ( można użyć innych owoców )
10. Odstawić do lodówki na kilka godzin w celu stężenia kremu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz