10 kwietnia 2015

Mielone z ogórkiem kiszonym w sosie musztardowym z koperkiem



Składniki:


50dag łopatki
1 kajzerka
1 małe jajko
sól, pieprz, mielona słodka papryka
3 ogórki kiszone
1 cebula
musztarda (użyłam sarepską)
1 kostka rosołowa
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody
koperek (świeży lub mrożony)

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę i namoczoną kajzerkę zmielić. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Wbić jajko i dobrze wymieszać.
2. Ogórki i cebulę pokroić w słupki.
3. Na gruby woreczek (do zwykłego śniadaniowego może się przyklejać) nałożyć porcję mięsa, rozłożyć na dość gruby placek, posmarować musztardą, położyć ogórki i cebulę, a następnie z pomocą woreczka zwinąć.

4. Przygotowane mięso warto obtoczyć delikatnie w mące aby się nie przyklejało.
5. Gotowe mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu "na czerwono".
6. Usmażone przełożyć do garnka z tłuszczem od smażenia (najlepiej żeby była to brytfanna) i zalać wodą do poziomu mięsa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kostkę rosołową (lub warzywną). Gotować przez ok. 15-20min.
7. Po tym czasie mięso wyciągnąć z garnka.
8. Do garnka dodać 3 łyżeczki musztardy, a następnie zaciągnąć rozrobioną w wodzie mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
9. Mięso ponownie przełożyć do sosu i gotować na małym ogniu przez kolejne 5 min.

4 komentarze:

  1. A zastanawiałam się po zdjęciu co to za smakowitości :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagadka rozwiązana :D
      Czasem uda mi się wymyślić coś pysznego :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło jeśli skorzystasz z mojego przepisu i wyślesz zdjęcie :)

      Usuń