7 kwietnia 2015

Bananowiec


Składniki:

biszkopt

1 kg dojrzałych bananów
1 kostka miękkiego masła
1 galaretka cytrynowa + 1,5 szklanki wrzątku
1/3 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
2 galaretki agrestowe + 3 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

1. Upiec biszkopt na dużej prostokątnej blaszce zgodnie z podanym wcześniej przepisem.2. Rozpuścić galaretkę cytrynową i odstawić do wystygnięcia.
3. Banany zmielić blenderem.
4. Masło utrzeć z cukrem, dodać banany i płynną, zimną galaretkę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki.
5. Kiedy masa tężeje w lodówce, rozpuścić galaretki agrestowe. Gdy zaczną tężeć wylać na masę bananową i ostawić na kilka godzin do lodówki.

1 komentarz: