26 marca 2015
Makowiec gotowany
Składniki:
biszkopt
0,5kg maku
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 jajka
olejek migdałowy
3 łyżki mąki
1 szklanka drylowanych wiśni
1/2 szklanki orzechów włoskich
polewa+orzechy włoskie na wierzch
Sposób przygotowania:
1.Z podanego wcześniej przepisu upiec biszkopt na prostokątnej blaszce.
2.Mak zaparzyć dzień wcześniej. W razie potrzeby odcedzić i dwukrotnie zmielić.
3. W garnku rozpuścić masło. Dodać mak i mieszając gotować kilka minut.
4. Do maku dodać cukier. Mieszać.
5. Do masy makowej wbić po jednym jajku i szybko wmieszać. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, mąkę oraz wiśnie i orzechy.
6. Całość gotować jeszcze 2 minuty cały czas mieszając.
7. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
8. Gdy masa już wystygnie, ciasto polać czekoladową polewą i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz