11 lipca 2015

Tarta z jagodami


Składniki:

1,5 szklanki mąki
1/2 kostki zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki jagód
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, masła, jajka, cukru i proszku szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na lekko obsypaną mąką formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
2. Kiedy tarta się podpieka w misce wymieszać jagody, kartoflankę i cukier puder.
3. Z piekarnika wyciągnąć tartę, wyłożyć jagody i ponownie wstawić do piekarnika. Piec do momentu zrumienienia się ciasta.
4. Tartę wyjąć z piekarnika, łyżką rozetrzeć jagody i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
5. Przed podaniem tartę posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. mmm cudnie. uwielbiam jagody. muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam ;) Tarta jest łatwa w przygotowaniu i na pewno będzie smakować :)
    Oczywiście mile widziane zdjęcie efektu końcowego :D

    OdpowiedzUsuń