20 lipca 2015

Sałatka na zimę z natką pietruszki


Składniki:


2,5 kg ogórków gruntowych
3-4 marchewki
3 cebule
duży pęczek natki pietruszki
3 łyżki gorczycy
5 ząbków czosnku

Zalewa:

1,5 szklanki cukru
3 łyżki soli
2 szklanki octu 10%
4 szklanki wody
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki.
2. Marchewkę obrać i również pokroić w plasterki (lub zetrzeć na tarce)
3. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
5. Dodać gorczycę.
6. Natkę pietruszki ( tylko liście) posiekać.
7. Składniki na zalewę zagotować i gorąca wlać do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć czystą ścierką i odstawić na co najmniej 2h.
8. Po upływie tego czasu sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków.
9. Pasteryzować ok. 5-7 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz