11 listopada 2015

Ryba po grecku


Składniki:
5 dużych filetów białej ryby
przyprawa do ryby Prymat
jajka i bułka tarta do panierowania
1kg marchewki
1 seler
2 korzenie pietruszki
4 cebule
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
sól, pieprz
1 kostka rosołowa lub warzywna

Sposób przygotowania:

1. Marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć, natomiast cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody i dodać kostkę rosołową. Gotować do miękkości.
2. Rybę pokroić na mniejsze części, oprószyć solą i przyprawą Prymat. Obtoczyć w bułce i jajku, usmażyć. ( Po usmażeniu pierwszej partii połowę tłuszczu wlać do farszu ).
3.Gdy warzywa będą już ugotowane, dodać przecier, ketchup, a całość doprawić przyprawą do ryby, solą oraz pieprzem.
4. Gotowym farszem przełożyć rybę. Odstawić na kilka godzin.
5. Rybę można podawać na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz