11 kwietnia 2018

Wiśniowy sernik na zimno z czekoladową skorupką


Składniki:

1 biszkopt (PRZEPIS)

Do nasączenia:

1/2 szklanki wrzątku + 1/2 małej cytryny + 1 łyżka alkoholu (np. wódka) + 1 łyżka cukru

4-pak serków homogenizowanych (naturalne/waniliowe/wiśniowe)
2 galaretki wiśniowe

2 tabliczki czekolady (1 mleczna, 1 gorzka)
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Upieczony według wcześniej podanego przepisu biszkopt nasączyć.
2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, pozostawić do wystygnięcia.
3. Gdy galaretki zaczną tężeć, dokładnie połączyć z serkami. Wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając razem z masłem. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Rozsmarować na masie serkowej. Pozostawić w lodówce na 1-2h.

1 komentarz: