29 maja 2018

Pasta z pieczonego dorsza


Składniki:

1 filet dorsza ze skórą (ok. 250-300g)
sól, przyprawa do ryb, biały pieprz
sok z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżeczki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego*
1/2 małej cebuli

Sposób przygotowania:

1. Przygotowany filet oprószyć solą i przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny.
2. Rybę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 20-25 min.
3. Upieczoną rybę pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić mięso od skóry i widelcem podzielić na małe kawałeczki.
4. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Dodać do ryby razem z koperkiem.
5. Dodać majonez oraz jogurt. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. **

*Jeśli pasta będzie zbyt sucha, należy dodać więcej jogurtu.
**Przed spożyciem pastę należy pozostawić w lodówce na co najmniej 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz