27 maja 2018

Puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami


Składniki:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży kubek jogurtu naturalnego (ok. 350g)
2 szklanki mąki tortowej
truskawki

Sposób przygotowania:

1. Jajka utrzeć z cukrem na białą kremową masę.
2. Dodać proszek do pieczenia oraz olej. Krótko miksować.
3. Dodać na przemian jogurt oraz przesianą mąkę. Dokładnie zmiksować na małych obrotach.
4. Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (lub tortownicy), rozłożyć przygotowane truskawki. (Ważne jest, aby truskawki ułożyć przekrojoną stroną do góry)
5. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika do "suchego patyczka".
6. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz