12 kwietnia 2013

Kakaowe muffiny z budyniem


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3 łyżki kakao 

Nadzienie:

400 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Ugotować budyń i pozostawić do ostygnięcia.
2. Do pierwszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać cukier. Wymieszać.
3. W drugiej misce połączyć mleko, olej oraz jajka.
4. Suche składniki połączyć z mokrymi.
5. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki.
6. Do papilotek nałożyć ciasto do połowy wysokości. Nałożyć po łyżeczce budyniu i pokryć pozostałą częścią ciasta.
7. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 20-25 min.

( Z podanego przepisu powstaje 12 muffin.)



2 komentarze:

  1. Mniam, mniam! Aż bym sobie je zjadła. A mam się oszczędzać w słodyczach... :P
    A muffinki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń