5 kwietnia 2013

Zapiekanka z ziemniakami


Składniki:

1 kg ziemniaków
50 dag pieczarek
2 cebule
50 dag kiełbasy
2 czerwone papryki
1/2 puszki kukurydzy
25 dag żółtego sera
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Naczynie wysmarować niewielką ilością oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i wyłożyć do naczynia. Obficie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem (np. kolorowym).
2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę
z pieczarkami podsmażyć na oleju doprawiając solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki bez powstałego soku.
3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć. Następnie wyłożyć do naczynia.
4. Paprykę pokroić w grubą kostkę i wyłożyć do naczynia wraz z odsączoną kukurydzą.
5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wyłożone do naczynia składniki.
6. Piec około 25-30 minut w temperaturze 200 st. C.






 

3 komentarze:

  1. Aż mi ślinka pociekła. Ostatnimi czasy uwielbiam zapiekanki. Będę musiała pokazać ten przepis mojej mamie. Na pewno upichci. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie :D następny kolejny przepis :D wykończycie mnie :p
    a tak serio to bardzo smakowicie wygląda ;)sporo warzyw co jest oczywiście plusem :D czekam na kolejne cuda :p
    Gośka

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zapiekanka jest bardzo łatwa do przygotowania. Zachęcam do wspólnego gotowania. :D
    Co do warzyw to już nie mogę się doczekać lata, pełno kolorowych warzyw, owoców - szaleństwo, im bardziej kolorowo tym smaczniej. :D

    OdpowiedzUsuń