Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 cytryna (sok)
Bita śmietana:
250 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix
1 cytryna ( skórka)
2 kiwi
Sposób przygotowania:
1. Do jednego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać cukier.Wymieszać.
2. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, jajka i sok z cytryny.
3. Połączyć suche i mokre składniki.4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki i nałożyć masę do 1/3 wysokości.
5.Piec około 20 min. w temperaturze 200 st. C.
6.Upieczone muffiny odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć papilotki.
7.Do wysokiej miski wlać śmietanę. Ubijać. Gdy będzie dość sztywna dodać śmietan-fix, cukier puder oraz skórkę otartą z cytryny.
8.Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekorować muffiny.
9. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na półplasterki. Położyć na muffinach.
( Z podanego przepisu powstaje 24 mini muffiny.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz