23 lipca 2013

Kruche rogaliki z jagodami





Składniki:

4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
150g zimnego masła
2 całe jajka
ok. 1 szklanki jagód
1 żółtko + 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Masło dokładnie utrzeć z cukrem na jednolita masę. Dodać jajka i dokładnie połączyć.
2. Stopniowo dodawać przesianą przez sito mąkę. Całość zagnieść.
3. Gotowe ciasto podzielić na kulki wielkości pięści. Rozwałkować w sposób taki aby zmieścił się talerz śniadaniowy.

4. Na rozwałkowanej części ciasta ułożyć śniadaniowy talerz i odkroić nadmiar.

5. Podzielić na 8 części tak jak pizzę.
6. Na najszerszy koniec ułożyć kilka jagód i uformować rogaliki.

7. Gotowe ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej np. olejem blaszce. Każdy rogalik posmarować rozbełtanym z olejem żółtkiem.
8. Piec przez ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C


( Z podanego przepisu wychodzi ok. 50 rogalików)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz