13 września 2013

Papryka faszerowana mięsem, świeżą natką pietruszki i ryżem


Składniki:

6 papryk ( czerwone lub żółte )
200 g mielonego mięsa ( z indyka, kurczaka lub wieprzowe)
2 torebki ryżu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
delikat do mięs
sól, pieprz
1 kostka warzywna lub rosołowa

Sposób przygotowania:

1. Paprykę dokładnie umyć, wydrążyć.
2. Ugotować ryż, ostudzić.
3. W misce doprawić mięso delikatem, solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Całość wymieszać.
4. Papryki nafaszerować. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na dno dodać wodę do 1/3 wysokości papryki i pokruszoną kostkę.
5. Piec w temp. 200 st. C pod przykryciem przez ok. 30 min. a następnie kolejne 30 min zapiekać bez przykrywki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz