25 listopada 2013

Galaretka z kurczaka


Składniki

1 kurczak ( bez piersi )
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku
2 kostki rosołowe
sól, pieprz

1 puszka zielonego groszku
3 jajka
żelatyna
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka podzielić, umyć i wrzucić do garnka z wodą wraz z obraną marchwią, korzeniem pietruszki oraz zieleniną i kostkami rosołowymi. Gotować do miękkości mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Kurczaka wyciągnąć i oddzielić mięso od kości i skóry. Podzielić na mniejsze kawałki.
3. Jajka ugotować na twardo.
4. Groszek odsączyć z zalewy i rozdzielić do miseczek.
5. Na groszek ułożyć pokrojoną w plastry marchewkę.
6. Następnie porozkładać mięso.
7. Na mięso ułożyć pokrojone w plastry jajko, a całość oprószyć posiekaną natką pietruszki.
8. W 1,5 litra rosołu rozpuścić żelatynę wg przepisu podanego na opakowaniu. ( Rosół musi być gorący, ale po dodaniu żelatyny nie można gotować! ). Składniki zalać rosołem, odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz