11 lutego 2014
Domowa pizza
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1/3 kostki drożdży
szczypta soli i pieprzu
1 płaska łyżka cukru
1 jajko
2 szklanki mąki
1/3 kostki masła
Dodatki:
3 łyżki pikantnego ketchupu
30 dag pieczarek
1 cebula
1 pomidor
5 ogórków konserowych
15 dag żółtego sera
zioła prowansalskie
( inne dowolne składniki )
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzać. Rozpuścić drożdże. Dodać sól, pieprz cukier.
2. Wbić jajko. Stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić. Delikatnie oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
3. Pieczarki pokroić i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą.
4. Wyrośnięte ciasto ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Rozłożyć dodatki, posypać startym serem i ziołami. Piec w temp. 190 st. C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz